Selectie criteria

Selectie Criteria TV Eemnes (junioren)

Selectie betekent dat je een speler binnen de club bent, die qua spelniveau en motivatie boven de andere spelers uitspringt. Je bent prestatief ingesteld en je wil jezelf verder ontwikkelen en verbeteren. Het selectietraject heeft als doel om spelers klaar te stomen voor de hogere competitieteams, deze spelers hebben niveau 4 of hoger.

De selectie van TV Eemnes bestaat uit 4 fasen:

  • Rood          Spelers die met de rode bal spelen, maximaal 16 kinderen
  • Oranje        Spelers die met de oranje bal spelen, maximaal 16 kinderen
  • Groen         Spelers die met de groene bal spelen, maximaal 8 kinderen
  • Geel            Spelers die met de gele bal spelen, maximaal 8 kinderen

Het idee is om een piramidevorm te creëren. Waarbij er meer kinderen in rood zitten en dat bij iedere fase het aantal spelers verminderd omdat we strengere criteria stellen. De selectiespelers met dezelfde kleur bal trainen ook vaak met elkaar.

Bij rood trainen kinderen op de volgende wijze: 2x per week 1 uur, 2x in een groep van maximaal 8 spelers (50% korting op de 2e training, de andere training moet in zijn geheel worden betaald)

Bij oranje trainen kinderen op de volgende wijze: 2x per week 1 uur, 2x in een groep van maximaal 8 spelers (50% korting op de 2e training, de andere training moet in zijn geheel worden betaald)

Bij groen trainen kinderen op de volgende wijze: 2x per week 1 uur, 1x in een groep van maximaal 8 spelers en 1x in een groep van maximaal 4 speler (50% korting op de 2e training, de andere training moet in zijn geheel worden betaald)

Bij geel trainen kinderen op de volgende wijze: 2x per week 1uur, 1x in een groep van maximaal 8 spelers en 1x in een groep van maximaal 4 spelers (50% korting op de 2e training, de andere training moet in zijn geheel worden betaald)

Procedure Op het moment dat je in de selectie zit is dit elke keer voor een jaar, minimaal 4 weken voordat het jaar verstrijkt hoor je vanuit TV Eemnes of je in de selectie blijft. Halverwege het seizoen wordt bij elke speler individueel aangegeven hoe men ervoor staat. Vier weken voor aanvang van het volgende seizoen wordt de selectie door de hoofdtrainer bekend gemaakt. In de daaropvolgende week worden de nieuwe selectiespelers per brief door de Jeugdcommissie geïnformeerd.

Ontwikkeling van de selectiespeler: Spelers zijn zich bewust van zijn/haar eigen ontwikkeling en gaat serieus met zijn/haar aandachtspunten aan de slag. De speler maakt een positieve ontwikkeling door en wordt positief beoordeeld door de hoofdtrainer en behaald de gestelde criteria.

Technische ontwikkeling: De aanwijzingen die tijdens de lessen worden gegeven moeten op een goede manier worden toegepast. Aan het eind van het seizoen moet er zowel in de trainingen als tijdens wedstrijden een goede verbetering te zien zijn.

Tactische ontwikkeling: De tactische aanwijzingen moeten vooral tijdens de wedstrijden goed worden toegepast. Er moet dus goed worden nagedacht door de selectiespelers wat er gedaan moet worden tijdens het enkel en dubbelspel. De 4 tactische basisprincipes (balbaankeuze, positie, bewegingen en gedrag) worden door de speler verbeterd zijn in lijn met de ontwikkelingen voor selectiespelers.

Fysiek / conditionele ontwikkeling: Er wordt verwacht van een selectiespeler dat hij/zij op fysiek/conditioneel vlak groeit. Voor iedere fase zijn er verschillende aandachtspunten, voor rood en oranje is dit: Aanpassingsvermogen, ritmisch vermogen, evenwichtsvermogen, ruimtelijk oriëntatie vermogen, reactievermogen, kinesthetisch differentiatievermogen en koppelingsvermogen. Voor groen en geel is dit: kracht & power, stabiliteit, snelheid en behendigheid en uithoudingsvermogen.

Mentale ontwikkeling: Er wordt verwacht dat een selectiespeler ook in mentaal opzicht groeit. Hiervoor zijn de 6 mentale vaardigheden leidend. Voor iedere fase zijn er verschillende aandachtspunten, maar de categorie blijft hetzelfde: toewijding, emotionele stabiliteit, zelfvertrouwen, aandachtcontrole, vechtlust en leiderschap.

De genoemde punten worden door de trainers bewaakt. En zoals eerder aangegeven worden de selectiespelers halverwege het seizoen op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. Daarin wordt gecommuniceerd in hoeverre men aan de eisen voldoet.